Het verhaal van Bekelech

Een nieuw begin

‘Ik voel me niet langer een oude vrouw’, zegt de 70-jarige Bekelech uit Ethiopië. De twinkeling in haar ogen laat zien dat ze gelukkig en tevreden is.  De zorgen over de toekomst zijn weg en haar verdriet heeft een plek gekregen.

Een bruiloftszaal voor granny's

Na de dood van Bekelechs man zijn het de vrijwilligers van het Dorcas-project die haar steunen om het gemis te verwerken. En die aandacht doet haar zichtbaar goed. ‘Liefde geven aan de granny’s is het voornaamste wat we kunnen doen’, vertelt een van die vrijwilligers. Vanaf het moment dat Bekelech haar man verliest, veertien jaar geleden, staat haar leven op z’n kop.  Het verdriet en de zorgen zijn zo groot dat Bekelech depressief wordt. Met het overlijden van haar echtgenoot verliest ze ook de stabiliteit van een huis en veiligheid. Haar vijf volwassen kinderen wonen niet meer in de buurt en hebben weinig te besteden. De zorg voor hun moeder op zich nemen lukt hun niet.

Afhankelijk
Zonder de zorg en bescherming van haar man is Bekelech aangewezen op anderen die haar willen

helpen. Wanneer ze wordt opgenomen in het ouderenproject valt er een last van haar schouders. ‘Ik hoefde me niet langer zorgen te maken over het eten of over de medicijnen die ik moest nemen.’ De zorg en aandacht van de lokale medewerkers helpen Bekelech weer op te bloeien.

Bruiloftszaal
Bekelech en de andere ouderen uit het project ontmoeten elkaar regelmatig. Een van die ontmoetingen is de wekelijkse koffieceremonie, een belangrijke traditie in Ethiopië. Deze ontmoeting is voor de ouderen een gezellig en waardevol hoogtepunt. Bekelech is erg blij met de aandacht die de ouderen krijgen. ‘We worden niet zomaar in een eetschuur ontvangen, het is eerder een bruiloftszaal!’

Het ouderenproject wordt door veel mensen in Shashemene gedragen. De lokale bank, verschillende kerken en veel vrijwilligers zorgen samen voor de ouderen van Shashemene. Naast materiële ondersteuning zijn de momenten samen en de aandacht en liefde van de medewerkers een heel belangrijk onderdeel van het werk.

help een granny

Word nu sponsor

Sponsor een oma of opa uit ons Adopt a granny-programma. Voor 28 euro per maand help je een granny en zorg je er voor dat hij of zij weer mee kan doen.

Wie zijn wij?

Wij verlangen ernaar dat mensen en gemeenschappen tot hun recht komen en bloeien.
Wij zien armoede, uitsluiting en crisis, en de mensonwaardige gevolgen daarvan.
Daar leggen wij ons niet bij neer. Wij werken aan blijvende verandering in het leven van de allerarmsten.
Zo volgen wij Jezus Christus na.